Tuesday, February 15, 2011

TALAM SAGU WARNA WARNI

                                                                                        


sumber resipi ini dr cikgu bersara iaitu puan Yun Abdul Rahman...beliau ni pakar dalam membuat kek fondant. dulu gambar puan Yun sering menyerikan majalah SAJI, mengisahkan kek kek fondantnya yg memang cantik dan tiada bandingan. kueh talam ni telah di ajar beberapa tahun yg lalu. dah beberapa kali akak buat talam sagu ni sbb ia cantik dan rasa pun ok!.yang terbaru akak buat ketika gotong royong di surau di tempat akak.. ai..melalut lak akak bercerita.jom kita lihat resipi...!!

RESEPI TALAM SAGU WARNA WARNI

adunan ini untuk 1 bhgn warna shj:*boleh dibuat 1warna jk suka.

350g sagu                  *(1 kg sagu bhg 3 untuk bt 3 lapisan warna)
250g santan pekat      *(1 bj kelapa perah dgn kain)
200g gula caster-jk guna gula biasa kena kurangkan gula. *(600g)
50-100g kelapa parut *(1 bj kelapa bhg 3 utk 3 lapisan)
1 st garam          
pewarna kuning/hijau/merah

sagu direndam 5minit,toskan airnya.
gaul sagu bersama santan pekat,gula caster,kelapa parut,garam dan pewarna.
acuan disapu minyak supaya kueh tidak melekat bila di potong.
tuang dalam acuan kukus.setiap 1 lapisan kukus 1/2jam. *3lapisan bermakna kukus 1 1/2jam/bergantung mengikut saiz kukusan.
biar sejuk 1-2jam baru di potong.
*setelah di potong boleh sekali lagi digaul dengan kelapa parut bergaram jika suka.

1 comment:

  1. warna traffic light...terang sangat ni..silau mata! kalau buat warna tembikai ok kot hahaha.

    ReplyDelete