Saturday, March 12, 2011

ATVT KELAS JW - AYAM MASALA

ASSALAMUALAIKUM..


Ini bukan akak yang masak tapi masakan ini akak snap dari kelas masakan JW. masakan ni simple je tapi akak kira ia mampu memikat selera sapa saja yang merasanya. sedap weh.. resipi telah di ajar oleh puan Shamsiah dari U12 Bandar U. pada mulanya ia agak malu nak tunjuk ajarkan masakannya.. tapi semua ahli telah mendorong dia.. apa salahnya resipi masakan tu di tunjuk ajarkan kepada kami.. di samping mecurahkan ilmu, pahala pun dapat kann...

RESIPI AYAM MASALA

1 ekor ayam - di potong kecil dan di bersihkan
10-15 tangkai cili kering }
4 biji bawang besar        }
1 st jintan manis             } di kisar
1 st jintan putih              }
1 1/2 peket kecil serbuk kari
sedikit air asam jawa
air secukupnya
garam gula secukup rasa
pak aji - jika suka
minyak untuk menumis

panaskan minyak dalam kuali.
tumiskan bahan yang di kisar hingga naik minyak.
kemudian masukkan serbuk kari dan di kacau sehingga sebati.
masukkan ayam dan sedikit air.
apabila mendidih masukkan air asam jawa, garam, gula dan pak aji (jika perlu)
kemudian masak hingga kering.
boleh la di hidangkan.

No comments:

Post a Comment