Sunday, April 17, 2011

BINGKA KACANG MERAH


bingka ni kueh ini pun sedap juga...maafla akak x sempat nak berceloteh panjang ye... layan sajalah beberapa  koleksi dari air tangan akak ni.. bukan cilok gambar orang tau... 


RESIPI BINGKA KACANG MERAH

  • 400g kacang merah dlm tin-buangkan sirap-bilas dg air-toskan
  • 150g gula pasir
  • 150g tepung gandum
  • 300ml santan pekat
  • 3 biji telur
  • 1 1/2 st esen vanila
  • 2 sb minyak.
  • sedikit pewarna merah
  • 1/2 st garam halus

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170'c.Griskan acuan & lapik dg kertas serap minyak.
  2. Satukan semua bahan dlm mesin pengisar,kecuali pewarna.Kisar halus.
  3. Ambil 1 1/2 cawan adunan dan letakkan pewarna.Ketepikan.
  4. Kemudian ambil 2 cawan adunan warna asal & tuang ke dlm acuan.Bakar selama 25 minit.
  5. Kemudian tuangkan adunan berwarna ke atas lapisan yg telah dibakar tadi.Teruskan bakar lg selama 15 minit.
  6. Kemudian tuangkan lg sisa adunan warna asal ke atas lapisan yg telah dibakar tadi.Teruskan lg bakar selama 35 minit.
  7. Bila sudah masak,biarkan sejuk lebih kurang 2-3 jam,baru potong.Siap.

1 comment: