Monday, May 9, 2011

IKAN KELI BAKAR CICAH AIR ASAM

 

harini akak buat ikan keli panggang oven je.. cicah dengan air asam... simple tapi memang kena dengan tekak akak ni.. sebenarnya ikan bakar ni jk sedap air asamnya menepati rasa masam, manis,pedasnya.. baru ada ummphh.. kalau x de rasa ni sepoi semua rasanya..


RESIPI IKAN BAKAR

2 ekor ikan keli tabur garam kunyit letak dalam aluminium foil. jangan bungkus padat sangat.
bakar 200'C 15-20 minit setiap belah

AIR ASAM:
tumbuk:
1 biji cili merah
3 biji cili api
sedikit gula 
sedikit garam
sedikit belacan - wajib ada

hiris halus:
1 biji tomato segar
1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris melentang
1 biji cili merah
5 biji cili api
2 sudu besar sos tomato
3 biji limau kasturi - ambil jusnya.

gaulkan bahan hiris termasuk bahan tumbuk.
ramaskan sikit kemudian rasa masam manisnya.
siap.

6 comments:

  1. Assalam kak,fuhh mmg terangkat..Feberet hubby sy nih..

    ReplyDelete
  2. zaliedana.. buatlah.. senang bangat ni!!

    ReplyDelete
  3. salam norlie...sedapnya!!lama xbeli ikan keli...klu buat goreng garing2..pastu sambalkn..sedapnyaaaaaaaaaaaaaaa!!

    ReplyDelete
  4. azatie.. kalau masak sedap2 makan sambil tunduk memang x nampak orang lalu blkg kekekeke...

    ReplyDelete
  5. Salam kak, sedapnyer ikan bakar dgn air asam tp kita tk makan ikan sungai, ikan laut kita makan :D tp mmg lah kalau ada air asam ni mmg lajuuu jerr meratah :D

    ReplyDelete
  6. salam.. ikan terubuk pun sedap buat bakar/goreng dengan syaratnya jangan buang sisiknya.. dan cicah air asamnya.. boleh pengsan kekenyangan huhuhuhu..

    ReplyDelete