Saturday, May 7, 2011

NASI IMPIT KUAH LODEH



Nasi impit kuah lodeh ni adalah kesukaan anak anak dan mr hubby akak.. akak ni sekadar boleh jamah je.. nak suka sangat tu rasanya biasa je.. akak lebih suka soto ayam @ mee yang berkuah lagi. kalau mee goreng pun akak kurang minat...., kalau nak suruh akak makan mestilah mee goreng yang basah basah lembab baru boleh telan...hahaha... hiii.. banyaknya ragam! lain orang lain seleranya kannn..

biasanya akak masak akak campurkan cili kering kisar dan di tumis sekali dengan bahan lain tapi kali ini akak x masukkan cili kering di dalam kuah ini.. sengaja nak tukar selera pulak. sebenarnya masak ini kalau x di tumis pun boleh..lebur je gitu tapi kalau nak bangkitkan selera kuah lodeh ni akak tumiskan sikit dulu yee...


ok jom kita ke dapor lihat resepi dan cara akak masak.. tapi maafla akak masak x da sukatan yang tepat yee... sebab akak masak ikut stok sayur yang ada dalam peti ais je.

RESIPI KUAH LODEH

1/2 peket nasi impit (mini)- rebus dan ketepikan

 BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" kunyit hidup
1 cawan udang geragau - rendam/bersihkan
* 2-3 biji buah keras(opt) - rendam dulu *jk nak kuah pekat

1/2 kg santan pekat
air secukupnya
rm2 udang kertas
cili merah - di potong serong
sedikit serbuk kunyit
1" lengkuas - diketuk
garam secukupnya

BAHAN PENUMIS*( jk x nak tumis abaikan bahan penumis ni)
sedikit minyak tumis(jgn banyak)
1/2 biji bawang besar - di mayang
1 ulas bawang putih - di mayang
* 5-8 tangkai cili kering - blend(opt) - bila masuk cili blend kuah jadi kuning pekat/kali ni akak x masukkan.

BAHAN SAYUR/ikut selera:
2 keping tauhu - digoreng sekejab dan dipotong.* goreng sekadar nak beri tauhu kental. bila dimasak x mudah pecah
pucuk kering - kerat/rendam
soun - rendam
karat
kobis
kacang panjang
bunga kobis(x bubuh)
dll sayur *jk suka

panaskan sedikit minyak tumiskan bawang yang di mayang.
masukkan pula bahan kisar tumislah hingga wangi.
masukkan santan, air, serbuk kunyit, udang dan masaklah dengan api pelahan. kena dikacau selalu takut pecah minyak.
kemudian masukkan sayur yang keras dulu dan di ikuti sayur yang lembut.
masukkan garam tunggulah sehingga mendidih kuahnya sambil dikacau selalu.

SAMBAL TUMIS:
cili kering
bawang 
bawang putih
udang kertas
pes asam jawa
sedikit garam
sedikit gula
sedikit minyak menumis

masaklah seperti sambal tumis biasa. 
* masaklah sehingga benar benar kering

* jika masukkan ketulan ayam pun sedap dalam kuah lodeh ni... lagi sedap!

2 comments:

  1. mak nuni hanya buat time raya je.konon exclusive la resepi ni.skrg dh tinggal serumah dgn org johor, order aje kalau rasa nk makan.

    ReplyDelete
  2. nuni sekarang masakan ni x yah tunggu raya bila bila pun orang boleh makan..malas masak di kedai pun ada jual untuk sarapan pagi je..

    ReplyDelete