Thursday, May 5, 2011

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE


ini kek yang kedua kali akak buat. dulu buat bentuk cupcake dapat 8 pcs yang besar tapi kali ini akak buat dalam loyang. menurut DJ loyang sesuai 6-7" tapi akak rasa loyang yang sesuai hanya 5" je.. kek ini memang moist.. dah simpan sejuk pun ia tetap moist jugak.


RESIPI SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

4 comments:

  1. akak pun dah buat kek ni...bestkan norlie :)

    ReplyDelete
  2. sy dah buat 2X dah.. versi cupcake dan yang ni..

    ReplyDelete
  3. Teringin sangat nak cuba. Tapi bila erk?

    ReplyDelete
  4. kak sam cuba lah senang bangat ni...gaul2 jek

    ReplyDelete