sama pernah makan ayam ponteh? Masakan ni terasa seakan masakan cina iaitu ayam ponteh.. cuma ada kelainan dari segi bahannya.. apa apa pun terimakasih buat mama nani, izah dan mas.. sedap dan ada kelainan dari segi rasanya..
VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
resipi: tulip77@myR
sumber: Izah & Mas
Bahan-bahan ( 5 org )
3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 -
3sb gula
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong
halia dlm 2 hiris - cincang halus
bawang putih 2 biji - cincang halus jgk
cili padi - tambahkan ikut mama nani -campak jer
cara-cara
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain &gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.
No comments:
Post a Comment