Monday, June 13, 2011

PENGAT PISANG ABU BERSAGU


pisang ni mak sedare yang beri.. dia pun orang yang sedekah kat dia.. di panjangkan sedekah tu kepada akak lak. semoga segala pemberian ni di kurniakan pahala yang berlipat kali ganda... Amiiiin...


RESIPI PENGAT PISANG ABU BERSAGU

5 biji pisang abu yang agak ranum
1 1/2 senduk sederhana gula pasir
sedikit garam - untuk membangkitkan rasa lemak santan
1-2 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
1-2 cawan air - ikut kepakatan yang disukai
1/2 senduk sagu - basuh

campurkan semua ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. kacau selalu supaya x pecah minyak.
sedia untuk di hidangkan..

2 comments:

  1. As'salam kak...sy ni mmg buta sikit la bab pisang.pisang abu ni pisang yg gemok2 tu ke? yg rasanya sgt manis kalau dh masak tu? kt rumah ni ada 3 bijik lg pisang. smlm dh goreng, td dh buat cekodok. ada belen 3 bijik xtau nk wat pe.

    ReplyDelete
  2. pisang abu tu yang gemok tu seakan bersegi sikit bentul kulitnya.. sesuai buat pengat ni..

    ReplyDelete