Friday, July 29, 2011

CENCARU SUMBAT


lama benar akak x buat ikan sumbat ni... kali ni akak buat ikan sumbat simple. akak hanya buat sambal belacan je..


RESIPI IKAN CENCARU SUMBAT

2 ekor ikan cencaru (kembung, mabong dll)
10 tangkai cili kering (blend)
1/2 sb belacan
1 sb air asam jawa pekat
gula (secukup rasa)
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

  1. ikan dibersihkan dan dibelah di belakangnya.buat kedua- dua belah. lumur garam kunyit.
  2. satukan semua bahan- bahan sambal tadi.biar sambal rasa manis sikit.
  3. masukkan sambal tadi ke dalam ikan.nanti mesti ada sambal yg lebih.jangan bimbang.nanti kita buat kuah dari sambal tu
  4. goreng ikan tadi sampai masak.angkat dan hidangkan
  5. sambal yang lebih tadi, kita goreng dgn minyak sikit.ala- ala macam dah mendidih , tutup api dan tuang atas ikan yang sudah digoreng tadi.
  6. sedap dimakan dengan nasi putih masa masih panas- panas


No comments:

Post a Comment