masak ikan kembung 3 rasa yang simple x banyak hiasan tapi rasa tetap ummmph..
RESEPI IKAN KEMBUNG 3 RASA
1 ekor ikan kembung
KISAR:
sedikit halia
bawang merah
6biji bawang
3 ulas putih
sedikit sos tiram
1 sd sos tomato
1 sd lada kisar
1/2 biji bawang besar - potong kiub
sedikit lobak merah di potong panjang
2 helai daun limau purut
sedikit garam
sedikit gula
serbuk perase
HIASAN:
satu biji tomato
*mula2 goreng ikan bagi separuh garing...lepas tu angkat dan toskan... *tumis bahan yang dikisar tadi bersama lada kisar sehingga naik bau, *letakan satu cawan air *letakan daun limau purut,gula,garam,sos tiram, dan sedikit perase *setelah mendidih masukan lobak merah. *setelah masak letak sos itu di atas ikan bersama hirisan tomato selamat mencuba ;-)
No comments:
Post a Comment