Wednesday, July 20, 2011

KARI AYAM BERKERISiK


resepi dari kak fida memang sedap.. boleh di cicah dengan roti dan sebagai..


RESIPI KARI AYAM BERKERISIK

1/2 ekor ayam(k.fida guna daging)
2 sb cili kisar
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1/2 jari halia*
4-5 sb rempah kari daging - dicampur sedikit air dan jadikan pes
1 batang serai - dititik
2 lembar daun kari
sedikit kayu manis, cengkih, pelaga (penumis)
3 biji kentang - dibelah 4
3 biji tomato - dibelah 2
2 batang lada hijau - belah 2(akak x letak)
1/2 cawan kerisik
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
minyak masak - untuk menumis
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
air secukupnya untuk kuah
  1. Kisar bahan2 bertanda * dan campurkan bersama cili kisar.
  2. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bwg besar dan bwg putih yg dihiris juga daun kari hingga layu dan masukkan campuran bahan kisar,penumis dan serai dan terus tumis hingga hampir kering lalu masukkan pes rempah kari dan tumis hingga wangi dan terbit minyak.
  3. Masukkan ayam rebus bersama air rebusannya sekali dan juga kentang.Bubuh garam,asam gelugur,kerisik,kacau rata dan masak hingga mendidih.Tambah air jika perlu dan masak lagi biar mendidih dan kentang empuk.
  4. Kecilkan api dan masukkan cili hijau dan tomato.Renihkan lagi 10-15 min.Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment