Thursday, July 14, 2011

UDANG TAUHU BERSOS KICAP


masakan ni saja main masak masak ikut stok bahan yang sedia ade je.. x sangka sedap jugak tau..


RESEPI UDANG TAUHU BERSOS KICAP

10 ekor udang sederhana besar
2 ketul tauhu - potong 6 bahagian
2 ulas bawang putih ketuk
sepotong halia - dihiris memanjang
1 batang serai - ketuk
1 biji bawang besar - potong bulat
5-8 tangkai cili api - belah x putus
5 biji tomato ceri
sepotong karat - potong bunga
3 helai daun limau purut
1 sm serbuk cili - bancuh dengan air
1 sb sos tiram
1 sb sos tomato 
1 sb kicap manis
1 sb kicap pekat
gula secukup rasa
garam secukup rasa
minyak menumis

panaskan minyak tumiskan serai, bawang putih dan halia hingga wangi.
masukkan serbuk cili, udang dan karat, gaul rata dulu.
masukkan bawang besar,semua sos dan kicap, daun limau purut, tauhu, bawang besar, cili api, tomato ceri, gula garam.
sebatikan kesemuanya.
hidangkan.

2 comments:

  1. assalam kak norlie...wah! mcm2 jenis sos n kicap tu...mesti sedap..ada pulak daun limau purut..

    ReplyDelete
  2. saja try + + menjadilah pul;ak..heheheh

    ReplyDelete