Monday, August 29, 2011

IFTAR 26: PAJERI TERUNG


masak ala kadar je ni.. x laratlah nak masak beria sangat di waktu ni...
 alahai.. semakin nak hampir raya semakin bizinya rasa.. kerje kerja mendobi semua masih di lakukan berperingkat peringkat.. x boleh di lakukan sekali gus.. nanti boleh jem akak di buatnya.. hehehe..



RESIPI PAJERI TERUNG

1 batang terung panjang - kelar(x putus)terung untuk beri cepat empuk dan meresap bahannya
1 cawan santan pekat
air jika perlu
2 sb gula marah
2 sm kerisek
garam gula

penumis:
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar } tumuk halus
2 ulas bawang putih }
1" halia - hiris panjang
1 sb serbuk kari ayam
1 1/2 sb serbuk kari ikan (sebab masuk udang)
2 sb udang geragau - basuh/toskan
sedikit minyak menumis

panaskan minyak tumiskan 2 sekawan, masukkan bahan tumbuk hingga wangi baunya masukkan rempah yang telah di campur sedikit air. masaklah sehingga terbit minyak dan masukkan udang geragau. masaklah hampir kering sedikit kemudian masukkan santan, terung dan biarkan mendidih.
masukkan gula merah, kerisek, garam gula secukup rasa.
didihkan sehingga terung empuk dan terbit sedikit minyak.
sedia untuk di hidangkan.

No comments:

Post a Comment