sebenarnya tekak akak masih sakit dan mula terasa nak demam pulak.. oleh kerana mulut pun dah rasa pahit jadi akak teringin nak makan masam masam manis nenas ni..
PAJERI NENAS
1/2 biji nenas _ dipotong sekeping dam di belah tengah
tumbuk:
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1" halia - hiris panjang
rempah 4 sekawan
2 sb rempah kari daging
2 sb udang kering
2 sb udang kertas
1 cawan santan
sedikit air
1 sb kerisek
garam & gula
sedikit gula melaka
minyak menumis
- Bawang putih,bawang merah & halia ditumbuk lumat. Panaskan sesenduk minyak tumis rempah 4 sekawan naik bau. Masukkan bahan yg ditumbuk lumat,masak kekuningan.
- Masukkan rempah kari daging, kacau rata & masuk pula udang kering. kemudian masukkan udang segar. Masak api perlahan hingga pecah minyak.
- Masukkan santan pekat, air sedikit (utk kuah) kemudian perasa dgn garam,gula & gula merah. Last masuk nenas & kerisek, masak lagi selama 15minit atau hingga mendidih.
- *** Pajeri nih mmg masak dgn minyak yg banyak, lepas dah sejuk sikit,buangkan minyak dalam pajeri nenas.
No comments:
Post a Comment