Friday, October 21, 2011

SATAY LILIT (AYAM)


* atas- sudah siap dibakar
* kanan- proses perapan
* kiri- baru siap dililit



resepi ni bukan akak yang punya.. akak ambil dari kelas Kemas yang akak belajar tempuhari... sedap tau..

RESIPI SATAY LILIT (AYAM)

1 kg isi ayam - potong nipis, panjang isi ayam anggaran 2in
bahan kisar *:-
2 sd cili kisar *(jika suka)
3 batang serai *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 sb jintan manis kasar *
1 sb jintan halus *
1 sb ketumbar *
1 in halia *
1 sb gula merah
1 sb asam jawa
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
batang serai secukupnya untuk dijadikan batang lilit - di bersihkan

campurkan kesemua bahan kecuali serai untuk batang.
perapkan seelok elok semalaman dalam peti ais.
keluarkan dan dan lilit daging ayam pada batang serai. buatlah sehingga habis.
susun atas kuali leper @ dalam loyang pembakar seperti di dalam gambar.
bakar sampai masak sambil di renjis dengan minyak.

** jika di bakar dalam oven - sebelum masuk oven hendaklah di renjis ke atas satay lilit. bakar selama 10-15 minit.
**cara melilit ayam mulakan dari lilitan di bahagian atas hingga ke bawah kemudian ketepikan buat sehinggalah habis ke semuanya.

6 comments:

  1. salam kaknorlie...saya pernah tengok satay ni kat tv...biasanya kat kedai yg ala2 indonesia nye kedai makan....wah menarik ni..terima kasih kak sudi letak resepi ni kat sini..:)

    ReplyDelete
  2. oh..lilit kt kelopak2 serai ya..teringin nk cuba..

    ReplyDelete
  3. kak, tak pernah mkn lagi satay gini...terliurla...nanti blk kg nak mknla tapi nak akak tolong buatkan yer..hehe

    ReplyDelete
  4. Quinnie.. trylah buat pun senang je..

    ReplyDelete
  5. Mawar merah.. lilit je kat pangkal batang serai tu.. kalau boleh jgn guna serai yg gemuk sgt. lagi satu.. potongkan daging ayam tu jangan tebal sangat.. panjang anggaran 2in. cara lilit mesti dari atas turun ke bawah dan terus susun seperti dalam gambar jika nk bakar dalam oven

    ReplyDelete
  6. nieza..boleh je.. satay ni asalkan diperapkan sebati dan mesra semuanya pasti sedap!

    ReplyDelete