Wednesday, November 23, 2011

KERABU SOTONG THAI


Setiap kali g makan di kedai siam pasti oder kerabu.. x kiralah kerabu ape pun.. memang sedap sebagai pembuka selera ni.. tapi kali ni akak buat kerabu ni di dapur Moh Weh Ke Dapur akak... 
x sangka habis clear....tu maknanya sedaplahkan... hehehe


RESIPI KERABU SOTONG THAI

10 ekor sotong (potong bulat2)
2 biji tomato (dipotong dadu)
4 biji cili api (dipotong nipis)
2 biji bawang merah (dipotong nipis)
1 tangkai serai (dipotomg nipis)
2 tangkai daun ketumbar (dipotong nipis)
3 batang kacang panjang (dipotong nipis)
secubit garam
secubit gula
2 biji limau nipis (diambil jusnya)

rebus sotong sehingga masak. angkat dan tuskan airnya.
lepas tu... satukan semua bahan yang dipotong nipis dan dipotong dadu ke dalam satu bekas.
masukkan sotong tadi, garam dan gula ke dalam bekas tadi.
last sekali perah limau... lepas tuh rasa la sikit.. kalo x cukup pedas tambah cili, kalo x cukup masin tambah garam.. ini semua bergantung pada individu
sekadar peringatan.... kerabu sotong ini sedap dimakan kalau di letakkan dalam peti sejuk dulu akan tetapi elok dimakan segera kerana kerabu ini cepat berair selepas beberapa jam

4 comments:

  1. Sedapnya pedas2,masam2.kalau demam ni memang ada la selera nak makan.

    ReplyDelete
  2. wah sedapnya kerabu sotong....yummyyy....

    akak saya dah masak dendeng hari ni..tapi tak pakai daging...guna ayam + hati...lazat sungguh..hehhehe..tak letak kat blog lagi..mungkin minggu depan baru letak..malas nak upload gambar...hehhehe

    ReplyDelete
  3. ros amat sesuai dengan ros yang baru sihat dari demam

    ReplyDelete
  4. quinnie ni rajin betullah.respek sungguh.akak pun x serajin quinnie.akak x nah cuba pun lagi dendeng ayam + hati mesti sedapkan....nnt nk g ngintai dapur quinnie lagi hehehe..

    ReplyDelete