Wednesday, November 9, 2011

DAGING KICAP BERCILI

da

menu hari raya yang akak masak untuk dibawa ke Pahang.. sebenarnya kalau nak berjalan jauh akak suka masak daging cara masakan ni sebab ia x guna santan jadi ia x mudah basi lagi pun masakan yang amat ringkas dan senang di buat...



DAGING KICAP BERCILI

2 kg daging batang pinang - potong kecil dan bersihkan perapkan bersama
1 botol kicap masin
gula secukup rasa

rm2.00 cili kering -buang biji dan blender
20-30 biji bawang merah - dijadikan bawang goreng
air asam jawa secukupnya
garam
minyak menumis - goreng bawang tadi.

panaskan minyak.
tumiskan cili kering yang telah di blender hingga pecah minyak.
kemudian masukkan daging yang telah di perap tadi.
masaklah hingga daging empuk.
masukkan air asam jawa dan garam.
setelah daging benar benar masak taburkan bawang goreng dan gaul sebati.
sediakan untuk di hidangkan.

4 comments:

  1. as-salam
    mmmm... rasa lapar la pulak tengok DAGING KICAP BERCILI tu..sedap mkn nasi panas2..

    ReplyDelete
  2. kak norlie duk ipoh rupanya...kat mana ye kak? saya duk simpang pulai..best la kat tempat akak aktif bab masak2 ni sampai masuk paper...

    saya tak edit lagi gambar sup langkawi akak tu..hihihi...bz jugak raya ni..nanti saya letak kat blog ye kak....kalau dah letak saya bagi tau...hehehe

    ReplyDelete
  3. ady.. yeke rasa lapar tgk daging kicap bercili tu..hehehe

    ReplyDelete
  4. quinnie.. dulu memang akak dok ipoh selama 15 th, skg ni dah dok di bandar seri iskandar berhampiran dengan UTP/UiTM. simpang pulai x jauh benor kalau nk senang lalu ikut batu gajah je.. 1/2 jm x sampai la..

    ReplyDelete