nasi tomato yang akak suka masak.. sebab mudah dan ringkas... makan pun sodap..
RESIPI NASI TOMATO
2 pot beras (akak guna beras biasa je) - di bersihkan campur air secukupnya untuk tanak nasi seperti biasa dalam rice cooker hanya kurangkan sikit air saja untuk masuk bahan penumisnya nanti.
penumis 4 sekawan:
1 kuntum bunga lawang
1 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pelaga
sedikit kulit kayu manis
1/2 cawan mentega + sedikit minyak untuk menumis
beberapa helai daun pandan - di kerat 3 bahagian (akak x suka simpul)
1 biji bawang besar } di mayang
2 ulas bawang putih } halus
2" halia - tumbuk dan ambil airnya saja +- 1/4 cawan
2 sudu garam @ secukupnya
1/2 botol kecil tomato sos- akak guna life brand (akak x suka + tomato puri sebab warna nasi jadi gelap)
1 biji tomato segar - belah 4/6
hiasan:(pilihan sendiri)
kismis
bawang goreng - tabur
daun sup - hiris
panaskan minyak campurkan planta.
tumiskan bawang hiris bersama 4 sekawan, daun pandan masak hingga wangi dan masukkan garam secukupnya.
setelah itu angkat kuali dan tuangkan terus semua sekali ke dalam rice cooker (ketika nasi sedang di tanak)
masukkan tomato sos dan buah tomato segar. kacaukan nasi dan tutup periuk.
bila nasi hampir kering masukkan kismis, karat/sayur campur jk suka dan gaulkan sekali lagi nasi yang hampir masak.
tutup periuk dan tunggulah hingga masak.
ketika menghidang taburkan bawang goreng dan hirisan daun sup di atas nasi.
*sedap di makan dengan ayam masak merah,dalca,jelatah dll.
No comments:
Post a Comment