Wednesday, November 16, 2011

ROTI PURI CICAH KUAH SADIN


roti puri ni projek malam tadi.... xtau nk makan ape... nk masak nasi malaslah pulak... teringat lak nk makan roti puri ni mesti sedapkan.. cicah lak dengan kuah ikan sadin yang dihancurkan... emmm bestkann!
roti ni akak belajar di kelas JW.. pernah juga akak buat dulu resepi lain tapi tak berapa nak jadi kembungnya.. tapi bila cuba resipi ni senanglah pulak naiknya... dengan syarat masa gelek tu jangan terlalu tebal dohnya. geleklah seperti kita buat karipap tu je..
terimakasihlah pada kawan seangkatan JW iaitu puan Norhayati Abdul Hamid daru U19 Bandar U.


RESIPI ROTI PURI

2 cawan tepung
2-3 sm planta (jangan banyak sangat)
air panas mendidih - ikut kelembutan dan tidak melekat di tangan.
secubit garam
minyak untuk menggoreng (banyak)

ramaskan tepung dan planta jadikan seperti serbuk roti.
masukkan garam dan air panas. uli hingga menjadi doh sebesar bola golf/pingpong.
ambilkan seketul doh dan roll dengan pengelek seperti buat karipap. * jangan terlalu tebal.
panaskan minyak dan gorengkan satu persatu adunan yang telah dileperkan tadi.
goreng sehingga nampak mengelembung permukaan roti puri. balik balikkan.
angkat dan toskan

** sedap di cicah dengan kuah kari pekat atau kuah sadin yang di hancurkan


KUAH SADIN HANCUR PEKAT.
1 tin kecil sadin
* tumis dan masak seperti biasa


anggaran 1 adunan dapat 9 ketul roti puri

4 comments:

  1. salam kak norlie...senyummm tak perlu kata apa2...senyummm

    ReplyDelete
  2. terima kasih sudi jengk blog saya....cantik blog akak....pastinya menu pon sedap2 :)

    ReplyDelete
  3. sedapnya tgk roti puri ni kak kuah sardin pun sedap gak....tak pernah buat lagi roti ni..:)

    ReplyDelete
  4. akak saya pernah dolu2..je buat roti ni...lepas tu sorang2 kena habiskan..huhuhu

    ReplyDelete