Thursday, December 1, 2011

IKAN MASAK KICAP LADA HITAM


Hari ni akak masak kicap ayam lada hitam jek.. dah lama x buat sebenarnya.. teringin pulak.. lagi pun sekarang ni IQ masak kadang2 blur jugak.. kadang sampai berbunga bunga ideanya.. heheheh..


RESIPI AYAM MASAK KICAP LADA HITAM

4 keping ikan - potong beberapa bahagian, bersihkan dan goreng 3/4 masak lalu di ketepikan.
1 biji bawang besar  )
2 ulas bawang putih  ) tumbuk
1 sb lada hitam         ) tumbuk berasingan
sedikit air asam jawa
1/2 cawan kicap manis
sedikit garam
sedikit kulit kayu manis
sedikit bunga lawang
sedikit air

hiasan:
biji bawang besar - potong bulat
1 biji tomato - di belah baji
1 biji cili merah - di potong serong

panaskan sedikit minyak dari minyak goreng ayam tadi.
masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang.
tumiskan bawang yang di tumbuk hingga wangi.
kemudian masukkan lada hitam. kacau sebati.
tuangkan kicap kedalam kuali.
biarkan mendidih dan masukkan ayam yang telah di goreng tadi.
masukkan air asam jawa secukupnya dan di ikuti dengan sedikit air.
masukkan garam secukupnya bersama bahan hiasan.
masaklah sehingga bahan tadi layu dan mendidih.
siap untuk di hidangkan..

2 comments:

  1. Assalam Nor,
    resepi begini memang bonda gemar masak, suka sangat hasil air tangannya, terasa lada hitamnya dan kepekatan kicapnya!

    ReplyDelete