Thursday, December 29, 2011

SERI MUKA MENTEGA KACANG


dah lama sungguh akak nk try buat seri muka ni... tapi kalau akak buat untuk makan seorang memang x larat rasanya nk habiskan.. jadi kenalah tunggu bila ade perjumpaan dengan rakan JW akak. rasa mentega kacang yang unik sekali rasanya..


RESIPI SERI MUKA MENTEGA KACANG

bahagian bawah:
3 cawan nasi pulut : (cara akak masak pulut di bawah ni)
                             - beras pulut 1/2 kg
                             - garam 1/2 sudu
                             - santan 1 peket kecil (RM1.50)
                             * tanak pulut dengan sedikit air dan masukkan garam dalam rice cooker. "ON".
                                gaulkan dengan santan kemudian tekan padat dalam loyang 9". kukus 10 minit.

Bahagian atas:
5 sb mentega kacang
1 1/4 cawan santan pekat (akak tukar santan KARA/kotak)
3 sb tepung gandum
1 sb tepung kastad
4 sb gula pasir
1 biji telur
1/2 st garam
1/2 st pewarna kuning (akak tambah - sbb  warnanya agak pudar)



  1. Panaskan kukusan,griskan acuan & lapik dg baking paper.
  2. Kemudian mampatkan nasi pulut ke dlm acuan,kukus selama 20 minit.
  3. Blender bahan2 yg lain hingga halus,tuang ke dlm acuan yg berisi nasi pulut.Teruskan mengukus selama 45 minit.
  4. Panaskan oven 170'c,bakar seri muka selama 15 minit guna api atas sahaja.
  5. Setelah masak,biarkan betul2 sejuk selama 4
  6.  jam baru potong.

3 comments:

  1. Selamat pagi Norlie..
    wah..rajin betul buat seri muka ek..mesti berseri-seri muka time mkn kan? hehe...
    cantek kejadiannya kuih tu...tima kasih sudikan diri menerai kuih kegemaran kita ni..

    ReplyDelete
  2. dah banyak dah resepi rahel yg telah akak cuba sebelum ni..

    ReplyDelete
  3. nampak berkilat, warnanya muda menawan! tentu sedap!

    ReplyDelete