Thursday, February 2, 2012

AYAM SOS BERLADA


akak pernah masak pada bulan lepas masa tu akak guna ayam katik tapi kali akak guna ayam biasa dan kali ni akak ikut resepi JW yang asal. 
sebenarnya masakan ni family akak dah request hari tu sebab x puas makan ayam katik yang cenonit tu.. sikit sangat x puas makan kata dorang!


RESIPI AYAM KATIK SOS BERLADA

1/2 ekor ayam (potong kecil) - rebus hingga lembut
1/2 cawan sos lada hitam
1/2 cawan sos tiram
1 biji bawang besar - potong bulat
1 biji cili besar - (x de stok) akak guna beberapa cili api - dibelah
sedikit bawang putih - kisar
sedikit halia - kisar
sedikit minyak menumis



ayam di potong dan di bersihkan lalu di toskan
panaskan minyak tumis bahan kisar hingga wangi.
masukkan ayam dan sos tiram dan sos lada hitam.
biarkan setika sehingga mendidih dan cukup masak ayam tadi.
masukkan bawang besar serta cili besar.
balik balikkan semuanya. tutup api.
sedia untuk di hidangkan

1 comment:

  1. sedapnya rasa pedas2 lada hitam kat ayam tu...mst laju jer mkn kan kak...

    ReplyDelete