Saturday, February 11, 2012

CENDAWAN TIRAM MASAK LEMAK CILI API



mulut teringin nak makan masak cendawan.. jenuh mikir nak buat ape dengan cendawan ni... Ooo baru teringat dah lama x buat masak cendawan masak lemak cili api.. kalau masak cendawan ni akak suka sangat meratah gitu gitu je..


RESIPI CENDAWAN TIRAM MASAK LEMAK CILI API

1 bungkus cendawan rm2.99 - bersihkan

bahan tumbuk :
10-15 tagkai cili api
1 biji bawang merah
sejemput ikan bilis - jangan lumat sangat
sedikit kunyit hidup

sedikit serbuk kunyit
santan pekat secukupnya
1 helai daun kunyit

masakkan santan dulu bersama bahan tumbuk hingga mendidih.
setelah mendidih masukkan cendawan kacau hingga kembali mendidih.
tutup api. sedia untuk dihidangkan.

5 comments:

  1. nmpk sedap nye...mkn ngn ikn goreng mst sdp kan...

    ReplyDelete
  2. boleh masak lemak cili api rupanya cendawan ni. selalu masuk dlm tomyam atau sup saja.

    ReplyDelete
  3. itu ari ada gak try resepi ni, tapi rasa agak kureng...mybe x buh ikan bilis kot...hehe

    ReplyDelete
  4. Cendawan tiramni feberet anak dara sy, tp selalunya sy masuk dlm tom yam je. sbb si anak bujang suka tomyam.. :D

    ReplyDelete
  5. salam kak norlie...masak cendawan arini ye...kalo sy asikmmsk ngan sayo je..x reti dah msk lain..tgk kt dapo akak byk menu cendwan...bole le try nnti

    ReplyDelete