Monday, February 20, 2012

IKAN KEMBUNG REBUS AIR ASAM


time otak blur nak masak ape.. lebih baik buat cam ni je... senang pun senang.. makan pun sedap jika makan dengan nasi panas... layannnnnnnn..


RESIPI IKAN KEMBUNG AIR ASAM

2 ekor ikan kembong - di rebus dengan asam keping dan sedikit garam/boleh juga ikan di kukus tapi akak rebus dengan api yang sederhana takut ikan hancur.tos dan ketepikan.

sos air asam:
1 biji bawang besar - belah 2 dan di mayang halus
1 biji tomato segar - di potong kiub
cili api - di hiris halus
2 tangkai cili merah - di tumbuk dengan sedikit belacan dan garam
bancuhan air asam jawa/jus limau
sedikit cili sos
gula

gaulkan ke semua bahan sehingga sebati. rasa masam masinnya.
bolehlah di curahkan pada ikan kembong tadi..

6 comments:

  1. selalu mkn ni kat medan selera setiawangsa tapi tak pernah buat. boleh la buat nanti ni. kalau ada ni makan dgn nasi saja pun boleh dah. lauk lain tak dak pun tak pa.

    ReplyDelete
  2. betul sbb ikan dah ada cicah air asamnya.. time x sihat lagi sedap makan.. he3x

    ReplyDelete
  3. senang dan sedap. dapat plak ikan fresh ermmm lagi le nikmat

    ReplyDelete
  4. alamak kak...lauk cam gini memang kesukaan saya..lama betul tak masak ikan rebus/kukus ni..sedap betul meratah....

    ReplyDelete
  5. waaaaa... cik terliur tgk nyeeee...uhuh

    ReplyDelete
  6. sedap nie...hahahahah...dah lama cr resipi nie....nak cuba buat arr mlm nie...hopefully jadi ler.....

    ReplyDelete