Wednesday, February 22, 2012

KEK KACANG TANAH


wp kek nostalgia ni telah lama porpular tapi rasanya kek ni sentiasa meniti zaman...dan tetap ade peminatnya yang tersendiri... kek yang mewah dengan kacang.. sedap lembut dan gebu je.. semasa di dalam oven bau yang amat semerbak sehingga x sabar sabar rasanya nak menunggu masak.. hehehe...
kek ni mr hubby request untuk beri pada rakan baiknya imam surau Al-Ikhlas Bandar Universiti Seri Iskandar. selamat hari lahir cikgu Saizali..


RESIPI KEK KACANG TANAH


bahan-bahan : loyang 22-23 cm

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
5 biji telur Gred B
1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu) - akak guna susu coklat
200 g mentega
1  1/4 cawan brown sugar  (DJ guna 1 cawan brown sugar + 1/4 castor sugar) - akak guna castor sugar
2 sudu kecil esen vanilla


Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lengserkan loyang kek dengan mentega. 
Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan.
Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED)
Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. 
Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER)
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan.
Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.

1 comment:

  1. salam perkenalan kak..lama dah waniey tak mkn kek kacang ni...nti nak try buatlah

    ReplyDelete