Monday, February 6, 2012

ROTI JOHN


inilah roti john untuk bekal anak bawa balik ke rumah sewanya di Casa Prima di Seberang jaya... buat simple je..


RESIPI ROTI JOHN

10 pcs roti bun panjang - belah tengah / melintang x putus
4-5 biji telur - kocok sikit

bahan inti :
1 bungkus daging - cincang
1-2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
sedikit serbuk kari
daun sup - jika suka
garam dan sedikit serbuk Knorr
sedikit minyak tumis
cara : di tumis hingga kering
* jika perlu boleh tambah sedikit air ketika menumis.

cara penyediaan Roti John :

campurkan inti yang siap di tumis ke dalam telur
sediakan kuali leper non stick.
panaskan sedikit mentega.
tuangkan bancuhan telur 1-2 senduk kedalam kuali.
bukakan roti dan tekapkan roti pada telur. tekan sikit roti tu.
bila adunan roti dah melekat pada roti bolehlah di angkat.
bolehlah di masukkan hiasan dalaman.

hiasan : (boleh pilih ikut suka)
salad
cili sos
mayo
hirisan timun
hirisan bawang bulat
coleslaw

** oleh kerana anak nak bawa balik jadi akak hanya letakkan sos cili sahaja. (bawa untuk makan bersama rakannya)

2 comments:

  1. singgah balik blog akak dan follo skali...salam perkenalan...

    ReplyDelete
  2. salam kenal k Norlie...sy pon slalu buat roti jon camni..esp bulan pose...lg puas rasanya..

    ReplyDelete