Monday, February 13, 2012

SERI AYU KACANG MERAH


kuih seri ayu ini juga adalah kueh ketiga akak untuk di bawa ke surau.... akak ambil dari resepi rakan fb.. pada mulanya akak risau gak nak buat campur inti kacang merah yang buat pau tu.. takutlah jadi bantat ke ape ke.. sebab kueh ni untuk meja hidangan vip untuk penceramah ustaz..
kueh ni akak buat sebelah pagi tapi nak di jamu pada sebelah malam lepas isya... akak terpaksa buat awal sebab sebelah petang selepas zohor kami JW ada gotong royong memasak nasi 3 piuk besar, ayam masak merah, kerabu tauge pucuk paku dan kobis masak lemak3, ikan masin goreng, sambal belacan dan ulam serta buah.
seri ayu ni sangat lembut dan sedap. x terasa bila di dalam mulut... untuk pengetahuan.. kuih kuih yang akak buat habis di luar jangkaan....

RESIPI SERI AYU KACANG MERAH


Seri Ayu Kacang Merah....
BAHAN
1 1/4 cawan gula
1 1/4 cawan santan/air kelapa
3 biji teur
1 s/k overlatte
2 1/2 cawan tepung gandum
1 s/b baking powder
sedikit pewarna merah - akak tambah
1 cawan inti kacang merah
kelapa parut (putih) +sedikit garam +sedikit tepung gandum...}gaul rata dan kukus
-mula2 pukul telur ,gula ngan overlatte hingga kembang & pekat....
--msukkan santan / air kelapa sedikit demi sedikit....hingga sebati....
-masukkan tepung gandum & baking powder sedikit2 hingga sebati.....
- ambil sedikit adunan masukkan kedalam mangkuk...kemudian banchkan bersama inti kacang merah hingga sebati..kemudian tuang kedalam adunan tadi....
-gaul hingga adunan rata...
-siap....
- bubuh kelapa parut kedalam acuan yg telah disapau ngansedikit minyak....tekan2 bagi rata...
- tuang adunan tepung kacang merah tadi kedalam acuan... kukus selama 10 minit.....

2 comments:

  1. saya kalau nak tunggu ada inti kacang merah ni meamng sampai bila2 tak buat..hehehhe..ingat nak beli la yg dah siapnye inti...kekeke

    ReplyDelete
  2. sedap sgt la tu sbb awal je kuih akk habis.hehe..

    ReplyDelete