acar rampai ni adalah hasil dari gabungan masak tengahari tadi untuk digandingkan dengan nasi tomato.. agak lama jugak akak x buat nasi tomato ni.. teringatkan anak yang masih bercuti untuk final exam jadi akak masaklah nasi kegemaran anak anak ni sebab esok dorang mula balik semula ke tempat belajar masing masing..
RESIPI ACAR RAMPAI my style
moh weh ke dapur..
1 batang timun }kerat pangjang / buang empulurnya
1 batang karat }
3 cm halia - hiris panjang
cili api / hijau - belah 2 x putus
1 biji bawang besar - potong bulat (sepatutnya bawang kecil bulat / tanpa hiris - tapi biasanya x makan pun)
* semua rendam dengan air + sedikit air kapur sekejab @ 15 minit. cuci bersih dan toskan
bahan tumbuk:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1-2 sb udang kering
2 sb serbuk cili
sedikit air
sedikit minyak tumis
1/2 cawan sos cili
beberapa titis cuka secukupmya
sedikit gula
sedikit serbuk knorr pasti sedap
panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga wangi.
masukkan serbuk cili terus kacau dan masukkan sedikit air, kacau lagi.
masukkan pula udang kering tumbuk gaul rata.
masukkan bahan yang di rendam kapur tadi. terus kacau.
masukkan cili sos, gula, serbuk knorr.
jika perlu masukkan lagi air.
masaklah untuk seketika saja dengan api sederhana.
alihkan ke bekas lain. dan sedia untuk dihidangkan..
** untuk perhatian jangan masak terlalu lama sehingga sayuran lembik. biar sayuran nampak segar dan tutup api.
No comments:
Post a Comment