Thursday, April 12, 2012

GULAI PETANI MASAK DAGING


akak x tau kenapa masakan ni diberi nama gulai petani masak daging... tapi yg nyata ia seperti masakan ala siam cuma yang memberi beza dan istimewanya masakan ni ia ada dimasukkan kerisek..  pendekkan cerita.. masakan ni seperti masakan kawin campurlah... ada rasa mirip masak siam tapi tetap maintain kemelayuannya.. hehehe....


RESIPI GULAI PETANI MASAK DAGING

1 kg daging batang pinang + paru paru, hati dan tulang(suka hati jika nak campur)
350 ml santan / 2 biji

bahan blend:
20 -25 bj cili api
2" kumyit hidup
1 hiris lengkuas
1" halia
secubit belacan
2 batang serai

2 batang serai - ketuk
15 ulas bawang merah - hiris
2 keping asam keping
2 sd kerisek
15 tangkai daun kesum(lagi banyak lagi sedap)
2-3 bj keledek - potong ikut suka (akak guna kentang sebab x de stok)
garam

daging potong nipis nipis
masak daging hingga lembut.
kemudian campukan ubi, bahan blend, santan, bawang hiris serai ketuk, asam keping, daun kesum.
masaklah sehingga mendidih.
setelah mendidih barulah masukkan kerisek dan garam.
didihkan sekejab lagi dan tutup api.
siap.

5 comments:

  1. salam akak...saya suka lauk cenggini... mesti bertambah2 nasi kalo makan...ermm...sedapnyer...

    ReplyDelete
  2. Salam ziarah... i likeeeeee masak lemak... banyak betul guna cili api nya... sure berasap telinga.

    ReplyDelete
  3. Sebenarnya diberi nama petani sbb asalnya dari Pattani, thailand.
    Patttani jadi petani

    ReplyDelete
  4. Sebenarnya diberi nama petani sbb asalnya dari Pattani, thailand.
    Patttani jadi petani

    ReplyDelete