Tuesday, April 3, 2012

KERABU SOTONG THAI


rasa ingin nak makan kerabu.. baru baru ni lecture anak beri pada anak kerabu sotong.. si anak pulak x berapa suka jadi dia suruh akak habiskan tapi oleh kerana x puas makan jadi harini akak buatlah untuk makan tenghari tadi..


RESIPI KERABU SOTONG THAI

10 ekor sotong ( dipotong bulat2)
2 biji tomato ( dipoton dadu)
4 biji cili api ( dipotong nipis)
2 bawang merah ( dipotong nipis)
1 batang serai ( dipotong nipis)
2 tangkai daun ketumbar ( dipotong nipis)
3 batang kacang panjang ( dipotong nipis)
secubit garam
secubit gula
2 biji limau nipis ( diambil jus nye)
Cara-cara

rebus sotong sehingga masak. angkat dan tuskan airnya ok..
lepas tu...satukan semua bahan yang dipotong nipis da dipoton dadu ke dalam satu bekas.
masukkan sotong tadi, garam dan gula kedalam bekas tadi.
last sekali perah limau.... lepas tuh rasa la sikit...kalo xcukup pedas tambah cili kalo xcukup masin tambah garam...ini semua bergantung pada individu
sekadar peringatan............ kerabu sotong ini sedap dimakan kalau di letakkan dalam peti sejuk dulu akan tetapi elok dimakan segera kerana kerabu ini cepat berair selepas beberapa jam

5 comments:

  1. Assalamualaikum Norlie,
    ada kerabu sotong thai rupanya di sini, menu kegemaran kita ni... makan ratah aje begitu, sedapnya!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. sukala blog akak ni...so cute n thanks for sharing great resepi!

    ReplyDelete
  4. terima kasih zal.... akak pun bukannya pandai sangat dik..

    ReplyDelete
  5. Terima kasih share resepi...petang ni menu berbuka akak kerabu sotong thai homemade :)
    http://www.vitaminderias.com

    ReplyDelete