Saturday, June 30, 2012

GULAI KARI AYAM


sekadar memenuhi selera anak dan suami...


RESIPI KARI AYAM

1/2 ekor ayam - potong beberapa bahagian
2 biji kentang - potong kecil
1 biji bawang besar - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk 
2 cm halia - tumbuk / hiris mancis
2 sb serbuk kari daging
1 sb serbuk kari ikan
sedikit air
3 helai daun kari
2 kuntum bunga lawang 
1 batang kulit kayu manis
1-2 keping asam keping
2 cawan santan * jika pekat masukkan air
sedikit minyak menumis

panaskan minyak. tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan daun kari, kacau rata.
masukkan serbuk  kari kacau dan terus masukkan air, kacau lagi sehingga naik minyak.
setelah wangi terus masukkan ketulan ayam dan kentang potong.
balik balikkan dan masukkan santan. jika pekat tambahkan sedikit air secukupnya.
biarkan ia mendidih, sambil dikacau dan masaklah dengan api yang sederhana
bila ayam telah masak, bolehlah di angkat.
hidangkan

** serbuk kari sengaja tidak dibancuhkan dengan air terlebih dahulu sebab nak berikan gulai nampak menaraik warna karinya


2 comments:

  1. Sedap...selalu juga masak kari ayam.

    ReplyDelete
  2. Selamat petang Norlie,
    gulai kari ayam memang hidangan enak untuk seisi keluarga, anak-anak saya ni suka sangat!

    ReplyDelete