hari ni semua masak ikan talapia je... kari talapia.. goreng ikan pun ikan talapia.. nak habiskan stok sebab esok nak balik kampung sebab nak hantar anak yang habis cuti sem.. sekejabnya je habis cuti 2 bulan...
layan je la ye.. masak sempoi je..
RESIPI KARI IKAN TALAPIA
3 ekor ikan talapia
1/2 bawang besar - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1' halia - tumbuk
2 batang serai - titik
3 tangkai kacang panjang
2 sb rempah kari
100 ml pati santan
1-2 keping asam keping
3 tangkai daun kari
sedikit garam
minyak tumis
tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan serai.
masukkan serbuk kari dan sedikit air. kacau hingga naik minyak
masukkan pati santan, asam keping dan masukkan lebihan daun kari tadi untuk lebihkan wangi masakan.
masakkan hingga mendidih dan masukkan ikan. kacau tapi perlu berhati sebab ikan talapia ni lembut.
bila mendidih, masukkan kacang panjang serta garam secukup rasa dan perlahankan api. biarkan ia merenih untuk seketika hingga kuahnya agak pekat sedikit.
siap
No comments:
Post a Comment