Monday, July 2, 2012

IKAN MASAK CUKA aka ASAM JAWA


hari ni masak ikan je.. kalau makan ayam je.. x best jugakkan..


RESIPI IKAN MASAK CUKA aka ASAM JAWA

4 ekor ikan gelama - gaul kunyit, garam dan goreng
6-10 biji cili hijau/cili api - belah 2 jgn putus
1 biji bawang besar  -hiris kasar
3 ulas bawang putih  -hiris
1" halia -hiris memanjang
2" karat -potong memanjang
1 biji tomato - belah baji
1 sudu biji sawi
sedikit asam jawa - dibancuh dgn sdkt air
air secukupnya
gula garam
minyak tumis

panaskan minyak tumis bahan hiris hingga wangi.
masukkan air asam jawa dan tambahkan sedikit air lagi, biarkan mendidih.
masukkan karat dan biarkan ia lembut.
setelah itu masukkan ikan goreng, tomato, cili hijau / cili api dan biji sawi. didihkan sekali lagi.
sesuaikan rasa dengan garam dan gula


3 comments:

  1. Ooo..peberet sue ni. Tp, nak yg mak masak ja. Sebab sedap sgt..Heee

    ReplyDelete
  2. As'kum Kak Norlie.. sedap ni makan dengan nasi panas2 waduhh enak!

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Norlie..
    mmg lauk2 gini best mkn dgn nasi panas2...
    syiok nyer :P

    ReplyDelete