Monday, September 10, 2012

KEK KUKUS WANGI


kek yang di sukai oleh family terutama hubby.. sedap
buat kali ini rasa kurang cantik lapisannya... tapi rasanya tetap sedap.. sayang sekali time akak nk buat kek ni stok esen pisang pulak kehabisan.. semangat mengeKEK down sekejab... hubby cari kat tesco berhampiran rumah pun x de.. masa nk buat kek lain yang kedua baru hubby jumpa esen kat kedai runcit.. huhuhu... nak wat canne.. kek pun dah siap dikukus!
kek ni salah satu dari kek yang akak buat khas untuk jamuan raya di ofis hubby


KEK KUKUS WANGI

Bahan-bahan ( 1 loyang 8x8 / 20cm )

330g mentega/marjerin
2 gelas/cawan gula
6 biji telur gred A(gred C kena gunakn 7 biji)
1 penutup botol perisa pisang
2 1/2 gelas/cawan tepung gandum
Sedikit pewarna hijau dan kuning
1 bungkus haw flakes/manisan keranji yg dpatahkn kecik2-gaul dgn sedikit tepung (optional je..xnak ltk takpe,tp kek lg cantik kalo ltk ler)


Cara-cara

Pukul mentega/marjerin dgn gula dan masukkan telur satu persatu.(Pukul sebati baru masukkan telur seterusnya)
Kemudian masukkan perisa pisang,gaul rata dan masukkan tepung gandum.Pukul hingga adunan sebati.
Bahagikan kepada 2 bahagian kemudian masing2 dwarnakan hijau & kuning.
Tambahkan haw flakes yg dah dipatah halus ke dlm adunan kuning. (sila abaikan step ini kalo xnak letak haw flakes)
Griskan loyang dgn mentega dan dtabur rata dgn tepung. Masukkan adunan ikut suka.. nak masukkan secara bselang seli ke..nak masukkan habis adunan hijau baru masukkan adunan kuning pun boleh..
Pastikan air pengukus sdh mendidih dan tutup loyang dgn aluminium foil(atau ltk kain ats penutup pengukus).Kukus adunan selama 1 jam 15 minit atau sehingga msk.(nak tau msk ke tidak,cucuk lidi hingga dasar kek.kalo keluar bersih,xda kek melekat..dah masak la tu) SELAMAT MENCUBA! :)

No comments:

Post a Comment