Sunday, September 9, 2012

KUAH KARI BEBOLA DAGING



pada mulanya anak akak x berani nk cuba.. tapi bila dah rasa.. hemm... baru dia tau keenakkanya... sedap.. sedap... sedap....
akak ambil resepi dari ita... tapi dia cicah dengan roti jala.. akak hanya makan untuk hidangan tengahari... hehehe..
akak juga menggunakan  bebola daging yang frozen tu.. lepas lepas raya ni akak rasa dah jemu nk makan daging jadi tukar selera dengan cara bebola pula...


KUAH KARI BEBOLA DAGING
By: Lynn
Rujukan : My Resepi
ambil dari ita

1 ½ kg daging
125 ml minyak
5 labu bawang ~ di cincang halus
12 ulas bawang putih ~ di cincang halus
2 kuntum bunga lawang
2.5 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
4 tangkai daun kari
70 g rempah kari daging ~ di campur dgn 125 ml air ( jadikan pes )
1liter santan cair
500 ml santan pekat
3 biji ubi kentang besar ~ di kupas dan di hiris kasar
garam secukupnya

 Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumis bawang, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat , gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak semula angkat dari api.

Resepi agak banyak, jadi kena pandai-pandai kurangkan bahan untuk memasak bagi keperluan keluarga.

1 comment:

  1. Norlie...
    Sangat menyelerakan kari bebola daging ni....konfirm mkn nasi byk klu ngadap kari bebola mcm ni kan..hehee

    ReplyDelete