Saturday, September 8, 2012

PUDING TEMBIKAI


sedap makan di kala cuaca panazzzzzzz


buat untuk sejukkan tekak...

 PUDING TEMBIKAI
kaklong Lyn fb

bahan

1peket agar2 (kaklong guna 1 peket 40gm)
kulit2 roti~koyak2kan ( dalam 8keping roti cam tu la )
6 cwn air
1 1/2 cwn gula(kalau manis leh kurang kan)
1/2 tin susu pekat manis
2 sudu besar mentega/butter
1sudu kecik esen vanilla


cara

-rebus agar2 dgn air.
-dah larut agar2 masukkan gula..
-dah melegak masukkan mentega
-pastu masukkan susu
-ambik separuruh adunan blend ngan roti
-campurkan semula adunan agar ngan adunan roti yg dah di blend..kacau rata
-amik sikit dari adunan (skit jew tau tuk wat biji tembikai warnakan dgn warna coklat..pekat sikit yea..kalau xmau leh gunkan cincau) bekukan dah tu potong kecik2
-dalam bekas lain boh sikit kaler ij0...masukkan dalam loyang warna ij0 tu..jgn banyak2 cukup tuk wat lapisan kulit dia jer..biar dia beku sket..jgn bagi beku sangat nanti nak boh lapisan atas tu dia xlekat 
-dah tu amik adunan yg belom di taruk warna tu lapiskan atas lapisan ij0 tadik..agak2 la untuk wat lapisan kulit yg warna putih.
-dah tu adunan yg selebih tu kaler ngan warna merah lak.
-bila lapisan warna putih dah beku sket..leh la letak kaler merah..taburkan agar2 coklat yg kita buat mula2 tadi sebagai biji tembikai..biarkan beku betul2..masukkan lam esbok..dah sejok le mamam~ selamat mencuba.....
pisS!! lub u aLL m0ahhs!! ;))


No comments:

Post a Comment