Sunday, October 28, 2012

CUCUR UDANG GERAGAU


akak g ke ke dapur lihat bawang dah siap di dadu di papan pemotong.... akak pun fikir buat apa mr suami potong bawang ni tapi dia tinggalkan... ni mesti dia teringin nk makan cucur agaknya... akak pun bertanya pada dia.. nk buat apa bawang ni.. dia kata x jadi buat... simpan je bawang tu.. agaknya dia memang nk buat tapi angin malas tetiba bertandang kut... hehehe... akak pun fikir mungkin dia nak makan cucur agaknya... akak pun sambunglah buat.. dah siap akak buatkan adunan ni akak kata tunggu perap sekejab... sempatlah akak nk g mandi dulu.. bila akak selesai solat cucur ni dah siap di atas meja bersama sos ala thai dan teh O...


RESIPI CUCUR UDANG GERAGAU

2 cwn tepung gandum
1 st yis
1 biji telur - pukul sikit
3 sb udang geragau - tumbuk
2 tangkai daun sup - hiris pendik
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
air suam secukupnya
minyak menggoreng

bancuhkan ke semua bahan ni. perapkan 15-30 minit. * sebaiknya garam dimasukkan selepas adunan diperapkan.
panaskan minyak dan bolehlah digoreng.
angkat dan toskan.
sedia dimakan dengan sos

1 comment:

  1. dapnyer kak...kena plak ngan teh o panaih mmg terangkat....=)

    ReplyDelete