Thursday, October 11, 2012

MASAK IKAN PATIN GULAI TEMPOYAK BERSAMA TAUGEH KASAR


kali ni akak masak bersama taugeh kasar pulak.... errrmmmm.. sedapnya.. hingga x tau nak diucapkan.. bagi yang x suka tu abaikan je.. hehehe..


MASAK IKAN PATIN GULAI TEMPOYAK BERSAMA TAUGEH KASAR

1 ekor ikan patin - di kerat 4 bhgn
1 biji bawang merah kecil - tumbuk
8-10 tangkai cili api          - tumbuk
1 batang serai - titik
1 senduk tempoyak
1-2 ikat taugeh kasar - buang ekornya
1" kunyit hidup
1 sk serbuk kunyit
air setakat ikan tenggelam
garam
1 sd gula (sebab tempoyak sedikit masam)

masukkan semua dan masaklah sehingga mendidih... rasa asam garamnya..

2 comments:

  1. pergh....mmg traadisional perak ni kak...sukanyer tgk...

    ReplyDelete
  2. ate.. engkome... dah orang perak tengah....

    ReplyDelete