Wednesday, October 3, 2012

MENERIMA TEMPAHAN CUSTOMER - CHOC CHIP MUFFIN


kegilaan memapin tengah melanda.. hehehe.... tapi sebenarnya dapat tempahan ni...
mapin kalau buat satu adunan dapat x banyak mana pun. semua bergantung pada saiz paper mapin tu... besar bekasnya sikitlah dapat.. tapi sebenarnya kalau untuk diri sendiri akak suka buat comel comel gitu..

CHOC CHIP MUFFIN
Resepi diambil dari sini


Bahan-bahannya:-

250gm tepung
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
175gm gula
150gm coklat cip
250ml susu segar
90ml minyak (saya gantikan dengan margerin cair)
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla

Cara membuatnya:-

1. Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko. Masukkan kedalam bekas. Campurkan gula kedalam tepung.

2. Pecahkan telur kedalam bekas lain dan pukul sekejap hanya sekadar bercampur putih dan kunig telur

3. Masukkan susu cair kedalam tepung sedikit demi sedikit sambil digaul rata dengan senduk kayu. Masukkan telur, minyak dan esen vanilla. Gaul rata.

4. Panaskan oven dengan kepanasan 160-170 c selama 10 minit terlebih dahulu.

5. Masukkan bancuhan kedalam cawan muffin 3/4 penuh.

6. Taburkan sedikit coklat chip diatasnya sebagai hiasan. Tak letak pun tak apa sebab coklat chip dalam adunan dah terlalu banyak.

7. Bakar selama 20 minit (untuk cup besar seperti gambar diatas sekali). Bakar selama 16 minit untuk cawan muffin yang bersaiz sederhana.


Nota:-


- Jika anda lihat muffin anda naik tidak sekata, gemuk/tinggi/mengembang sebelah....itu disebabkan oven anda terlalu panas. kurangkan suhu oven.

- Untuk mengetahui berapa minit muffin anda perlu dimasak, cucuk muffin dengan pencucuk kek/lidi pada 16 minit pertama, jika tiada bancuhan melekat kat lidi maka dah boleh angkat.....jika melekat teruskan kepada 20 minit. Tujuannya adalah supaya muffin anda moist. Jika terlebih tempoh bakar dalam oven atau suhu terlalu panas....tekstur muffin akan jadi kering dan tidak moist.

- Masukkan bancuhan muffin dalam jug plastik untuk memudahkan ia dimasukkan kedalam cawan muffin.

- Untuk bancuhan yang banyak, saya gandakan resepi diatas dengan 4 kali. Sekali bancuhan dibuat saya guna 1 kg tepung dan 1 kotak susu. Saya gaul dengan mixer.

2 comments:

  1. salam Kak Norlie cayang...saya suka makan mapin, especially Gardenia mapin tu...tp kalo buat sendiri kenapa dia macam keras jer,,,nk kata bentat ..entah laa.... respi ni ok tak kak? lembut tak kalo keesokan harinya?

    ReplyDelete
  2. salam kak norlie...
    suka ngn mafin... tq sharekan resepi dan tip2 berguna tu.

    ReplyDelete