Friday, November 30, 2012

BIFSTIK KENTANG


terimakasih kak ruby dengan resepi yang sedap ni.. dah x tau nak masak ape...  setelah buat lawatan mengejut ke rumah kak ruby.. hati terpaut dengan resepi yang di kira senang menyediakannya.... lagipun nak habiskan stok kentang.. sekarang ni pun dah x boleh nak memerap lama lama kat dapur.. banyak keje lain yang perlu di uruskan.. 


BIFSTIK  KENTANG

 Bahan :
5 biji kentang
50 gm udang kering
2 cawan air asam jawa
Garam secukupnya
 Sedikit  gula
Minyak untuk tumis

Bahan tumis :

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
15 cili kering

Bahan untuk hiasan :

Daun bawang
Daun sup

Cara :

Bersih kentang, kemudian rebus hingga empuk, kupas kulit dan potong memanjang, ketepikan.
Udang kering ditumbuk hancur,  ketepikan.

Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau wangi..…masukkan udang kering yang ditumbuk tadi, kacau sebati, masukkan air asam jawa, garam dan gula. Masak hingga pekat, masukkan kentang rebus tadi kacau sebati, tutup api.

Hidang dan hiaskan dengan daun bawang dan daun sup.* (dah hiris tapi lupa letak masa sesi bergambar.. huhu..)

1 comment:

  1. tksh norlie, memang senang dan ringkas kan nak buat resepi ni...tp sedap

    ReplyDelete