Wednesday, December 26, 2012

UDANG PANJAT BEREMPAH LADA HITAM



nampak kehijauan je udang panjat ni... sebenarnya.. akak telah kehabisan cili merah segar masa nak menghias udang ni.. terimalah seadanya... wahai pengantin..


UDANG PANJAT BEREMPAH LADA HITAM

Bahan ~ utk perapan:

1 cawan tepung jagung
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam scukupnya


Cara:


Bersihkan udang, terpulang samada nak buang kepala atau tidak (sekiranya kepala tidak mahu buang kepala, gunting sesungut dan juga muncung udang)
Toskan hingga kering.

Masukkan kesemua bahan2 ke dalam sebuah bekas dan gaul hingga sebati.
perap (15 minit - 2 jam shj). Ketepikan.

Goreng udang yg dah digaulkan tadi ke dalam minyak yg dah dipanaskan hingga kekuningan.
Angkat dan toskan minyak.
Hidangkan bersama sos cili kegemaran.

* hidangan ini boleh di gubah menjadi hiasan meja pengantin:
- salad
- cili segar (rendam air kapur)
- pencungkil gigi secukupnya
- buah betik mengkal
- cili cameron (untuk jadikan bekas sos)
- sos cili + tomato

3 comments:

  1. Untuk makan beradab ye... pandai Norlie menggubah!

    ReplyDelete
  2. sedapnya...pndai plk yer udng tu panjat2...hehehhe

    ReplyDelete
  3. sedapp la kak..udang nie jumpa klu ada majlis kawin jew..itupun duk depan pgantin he hhee..

    ReplyDelete