Wednesday, February 20, 2013

NASI LEMAK TUMIS PANDAN WANGI TANPA SANTAN


dah beberapa harini rehat habis.. akak sakit gigi nak cabut x boleh rupanya gigi sensitif ni... wp gitu dapur tetap juga berasap... orang sakit gigi ni kena makan yang lembut lembut je.. Alhamdulillah... setelah makan ubat mujur lalu je mengunyah nasi ni... kalau x.. terkebil kebil je la lihat nasi ni...
akak rasa nasi ni amat sesuai dengan orang yang ingin berdiet.. sebab akak hanya ambil sedikit sahaja butter atau minyak untuk menumis.. dan langsung x menggunakan santan..


RESIPI NASI LEMAK TUMIS PANDAN WANGI TANPA SANTAN


Bahan-bahan ( Hidangan seisi keluarga )

Beras (apa2 pun boleh)
Bwg merah - dihiris nipis / akak ketuk
Bwg putih - dihiris nipis / akak ketuk
Halia - dihiris nipis / akak ketuk
serai - akak ketuk (tambah)
daun pandan - kerat (tambah)
sedikit pewarna hijau (tambah)
garam dan 1 sk gula
butter / minyak - untuk menumis

sambal tumis:
Ikan bilis
*Bwg besar (bahagi kpd 2 bgian - tuk dikisar dan untuk hiasan bulat)
*Cili kering
sos tiram
cili sos
Minyak masak
Garam dan gula
Air asam jawa

*Kisar hingga halus. Masukkan sedikit minyak untuk hancurkan biji cili kering.

hiasan:
Telur - digoreng mata /telur rebus
telur masin
timun
kacang tanah goreng
papedom
ikan bilis goreng

Cara-cara

NASI LEMAK - basuh beras dan masukkan dalam rice cooker beserta paras air yang bersesuaian. panaskan butter secara berasingan di dalam kuali dan masukkan bwg merah, bwg putih dan halia bersama serai. tumis hingga wangi dan masukkan daun pandan hingga terbit bau semerbak dan tuangkan ke dalam rice cooker. Masukkan juga sedikit garam dan gula. letakkan sedikit pewarna hijau. Gaul rata dan biarkan ia masak seperti biasa. Gaul nasi didalam rice cooker sekali sekala hingga ia masak.

SAMBAL IKAN BILIS - panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar. Tumis hingga pecah minyak dan kacau sehingga ia agak garing sebelum dimasukkan air asam jawa. Tunggu hingga mendidih. Masukkan ikan bilis, sos tiram, cili sos, garam dan gula. Masukkan bawang besar dan tunggu sebentar sebelum api ditutup.

Makan dengan telur mata lebih sedap.

4 comments:

  1. pakai sensodine kak...hehehe... dulu saya selalu kena, tp lepas buat scalling gigi, dah tak jadi dah..

    ReplyDelete
  2. sedapnyer tgk nasik lemak akak tu...teringa kat segmen jalan2 cari makan yg nasik lemak HEEJAU tu...sedapnyer....

    ReplyDelete
  3. Cerianya nasi lemak hijo... tambah wangi aroma pandan

    ReplyDelete
  4. Sakit gg ni mmg tension kan kak..Liza mmg selalu ada ubat sakit gg spare sbb nk g cabut dah trauma...hihihi
    best nmpak nasi lemak hijau tu..wangiiii

    ReplyDelete