Monday, February 25, 2013

NASI TOMATO


jangan terkejut ye.. ni sebenarnya nasi tomato yang sememangnya berwarna merah tapi akak ni suka mengatal tangan campurkan serbuk kunyit tapi bila dah masak kalernya jadi cantik lak.. anak pun pada mulanya x caya ni nasi tomato..
 nasi ni akak gandingkan dengan ayam masak bawang goreng berempah sayur goreng kobis dan telur masak hitam.. 



RESIPI NASI TOMATO SERBA RINGKAS 

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit - akak guna beras yang buat nasi dagang
1 camca besar pes tomato (tomato puree) - x guna
2 camca besar sos tomato
2 camca besar minyak sapi - tukar butter
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, dicincang
1 inci halia, dititik
1 helai daun pandan, disimpul
serbuk kunyit - akak tambah
3 1/2 cawan air
1 cawan susu rendah lemak (atau susu sejat) - akak x guna
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

BAHAN HIASAN :-)
Hirisan daun bawang/daun sup
Bawang goreng
Kismis
Kacang pis

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak sapi dalam kuali (mat guna non-stick pan), tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, halia, bawang besar, bawang putih dan daun pandan hingga harum. Masukkan pes tomato dan tomato sos, kacau rata dan masukkan beras. Gaul hingga mesra dan goreng beras tadi 1 minit.
Alih beras tadi ke dalam rice cooker. Tuang air dan susu rendah lemak. Masukkan garam secukup rasa dan kacau rata. Masak seperti biasa hingga nasi kering. Tabur kismis dan kacang pis (jika guna). Dan biar nasi betul2 masak. Gemburkan dan matikan suis rice cooker tadi.
Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng. Boleh juga anda kukus nasi tadi. Bila nasi masak dan lampu pada rice cooker, bertukar ke tanda "warm". Anda keluarkan nasi, letak dalam kukus yang dialas daun pisang (cucuk2 sedikit daun tadi untuk membuat lubang) dan kukus hingga masak.

No comments:

Post a Comment