Thursday, February 21, 2013

TALAPIA BAKAR BERSAMA AIR ASAM BERKERISEK


semalam memang nak g pasar malam sebab dah lama teringin nak makan ikan bakar.. memang akak nak cari ikan talapia sungai sebab ia x de berbau...  tapi bukan nak citer fasal ikan ni... akak sebenarnya nak berkongsi resepi air asam berkerisek yang pekat ni... sedap dan memang layannnn... x sedar nasi pun bertambah... hehehe..


RESIPI AIR ASAM BERKERISEK

1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris melintang
1 biji tomato - hiris nipis
2 biji cili merah - hiris nipis / separuh tumbuk
10 tangkai cili api - hiris halus / separuh tumbuk
sebesar ibu jari belacan - tumbuk
jus asam jawa
cili sos
1 sb kerisek
sedikit garam dan gula

gaul semuanya sehingga sebati dan masukkan garam serta gula sehingga secukup rasa semuanya. 

* amat sedap dan pekat

3 comments:

  1. Salam K.Norlie...sedapnya ikan bakar talapia..paling sedap ikan yg bsr2 la..byk isinyakn?Asam asam tu pon dah buat atie kecur (^_^)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya talapaia bakar..cicah pu;ak dengan air asam kerisik..alahai... mahu 3 ekor ni!

    ReplyDelete