Wednesday, April 24, 2013

MASAK KICAP DAGING BLACK PEPPER


sebenarnya minggu dah akak masak daging ni tapi masa tu tenet suka sangat merajuk.. kadang Ok kadang Ko.. menyebabkan akak terus terlewat meletakkan gambar ni...

MASAK KICAP DAGING BLACK PEPPER


bahan2:

200g daging dihiris nipis & direbus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 ulas bawang putih - diketuk/ belah
1 inci halia - diketuk
2 biji bawang besar - tumbuk
1 bawang besar - dihiris bulat
1/2 biji karat - dipotong panjang
2 biji tomato - belah 4
1 sb sos tiram
kicap secukupnya
1 sb sos lada hitam
garam gula secukupnya
air  asam jawa
minyak menumis

cara memasak:

1. panaskan minyak. tumis kulit kayu manis & bunga lawang sampai wangi. masukkan bawang tumbuk, bawang putih, halia & tumis sampai naik bau. masukkan sos lada hitam dan sos tiram.

2. masukkan daging, karat & gaul mesra. guna api perlahan. biarkan seketika.

3. bila air daging dah macam kering skit, masukkan 1 cawan air, kicap, bawang besar, tomato segar & garam gula secukup rasa. gaul rata dan masak hingga bawang layu. kalau nak pedas skit tambah la cili api yg diketuk.

1 comment:

  1. salam....
    hehehe... kita punya resepi update pagi ni nampak mcm sama tapi tak serupa kan... hehe...

    ReplyDelete