Thursday, May 23, 2013

NASI GORENG TOMYAM TELUR DADAR MAYO


wp rupa mu tiada.. tapi rasanya memang ada ummmphh.. menyengat! jika ikut resepi asalnya memang guna sos tomyam yang dibikin sendiri tapi oleh kerana anak akak dah terlewat nak g kerja jadi akak guna kiub tomyam sahaja... kena siapkan cepat nasi ni untuk breakfast dia..

NASI GORENG TOMYAM TELUR DADAR MAYO

Bahan :
2 mangkuk nasi [peroikan]
100 gm udang [buangkan kulit]
100 gm sotong [potong kecil] - x bubuh
100 gm isi ayam [hiriskan nipis]
100 gm carrot [potong dadu]
100 gm kobis bulat [potong kecil]
1 bij telur
daun ketumbar [racik]
cili api tumbuk [kalau nak lebih pedas]
minyak
garam

Bahan Sos Tomyam [mesinkan]
10 tangkai cili kering
1 batang serai
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/b udang kering
** (tapi akak masukkan kiub tomyam je)

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan sos tomyam sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan carrot. kacau rata sehingga masak.
3. Masukkan udang, sotong, kobis dan garam. Kacau rata.
4. Masukkan nasi dan kacau rata.
5. Pecahkan telur dan kacau rata bersama semua bahan.
6. Rasakan garam dan tutup api.
7. Taburkan daun ketumbar dan gaulkan sekali algi.
8. Hidangkan bersama telur mayo

TELUR DADAR MAYO


Telur 2 biji
Bawang merah 1 ulas
Garam secukup rasa
Mayonis 2 sudu makan

Cara-cara

Tumbuk bawang merah.
Pukul telur, sehingga kembang
campurkan semua bahan dan gaul rata. Pastikan mayonis tidak berketul. (Boleh masukkan sedikit serbuk perasa MSG jika suka)
Panaskan minyak dengan api sederhana dan goreng telur tersebut. Apabila telah masak, sedia untuk dihidangkan. Sangat sedap, ada rasa lemak. Cubalah.

*** jika suka boleh masukkan lada hitam, boleh juga guna cili padi (tapi kalau guna cili padi, tak perlu tumbuk sebab kalau tumbuk, akan jadi terlalu pedas. Cukup sekadar potong biasa. Bawang juga tidak semestinya ditumbuk. Terpulang pada selera anda.. Kalau suka makan bawang, boleh potong dadu. Yang lain-lain, guna step yang sama.
Nak kelainan? Boleh masukkan juga ikan bilis. Sedap.... ** Masukkan isi ikan yang telah digoreng, juga sedap..** Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment