Sunday, May 26, 2013

PUCUK LABU MASAK LEMAK TEMPOYAK SEMPOI


gara gara teringin kerana dah lama x merasa masak lemak daun kayu tempoyak.. masak kali ni serba serbi x cukup bahan... tapi tetap juga teringin nak buat..!hehehe.. maklumlah dah lama x buat... lidahku dah kecur... tercari cari kat pasar segala daun kayu untuk buat masakan ni tapi malang.. hanya jumpa pucuk labu je... tapi tetap ku rembat!

PUCUK LABU MASAK LEMAK TEMPOYAK SEMPOI


Bahan-bahan ( 3- 4 orang )

Seikat pucuk labu - dipotong dan celur
Ikan rebus seekor - ditumbuk
Bawang putih      }
bawang merah     } ditumbuk
cili api                }
sedikit ikan bilis }
serbuk kunyit
 2 sd tempoyak
serai - titik
Santan - 1 kotak
Garam- sesedap rasa

Cara-cara

 Masukkan santan di dalam periuk , kacau sehingga mendidih.
 Masukkan bawang yang telah ditumbuk ikan bilis serbuk kunyit dan serai ke dalam periuk
 Kemudian masukkan tempoyak ke dalam masakan tadi
 Pucuk labu boleh masukkan kemudiannya. Perasakan dengan garam sesedap-sedap rasa
 Siap untuk menjamu selera

No comments:

Post a Comment