Friday, July 12, 2013

BISKUT BERBUNGA


sharekan satu lagi biskut raya...

BISKUT BERBUNGA

Bahan-bahan:

1 buku butter
3/4 cwn gula kastor
1 cwn tepung jagung
2 1/2 cawan biskut marie - dikisar halus
1/4 cwn kelapa kering
1/4 cwn bijan
2 cwn tepung biskut / tepung gandum
1 biji kuning telur

Hiasan:

coklat masakan
sugar decor hiasan

Cara-cara :

Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan bahan-bahan lain kecuali tepung. Adunkan sebati. Kemudian masukkan tepung gandum sikit2 hingga adunan menjadi doh. Gelek dan terap adunan menggunakan acuan bentuk cendawan. (nak pakai acuan bentuk lain pun boleh juga).

Bakar dan setelah sejuk, celupkan bahagian kepala cendawan ke dalam coklat masakan yang dicairkan dengan kaedah double boil. Hiaskan dengan sugar decor hiasan. Biarkan biskut dan coklat masakan mengeras di atas redai sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

3 comments:

  1. Salam akak..
    Wah bestnya kuih2 akak...mintak izin ambil resipi ya...nak try buat...macam best semua kuih2 akak ni...:))

    ReplyDelete
  2. Follower ke : 570
    Hai.. Salam Kenal..
    done follow.. jom follow blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete