Monday, July 8, 2013

STEW AYAM


masakan stew kali ni ada kelainan dan agak unik serta sedap rasanya. selalunya kita pernah terjumpa resepi kuah rojak pasembuq ada dimasukkan biskut marie yang dihancurkan tapi kali ni untuk resepi stew ni juga ada dimasukkan serbuk biskut marie ni.. rasanya sungguh sedap lemak dan berkrim.. 
untuk pengetahuan semua masakan ini laris di meja hidangan akak... hehehe.. sedap la tu..

STEW AYAM
saji 7/2013

1 ekor ayam - potong 16
2 labu bawang besar - hiris halus
5 cm halia - hiris halus
5 ulas bawang putih - hiris
1 batang kulit kayu manis
1 sk garam
1 sb gula
3 sb minyak sapi - (akak + minyak+minyak sapi)
1 batang lobak merah - potong dadu / panjang
10-15 tangkai cili api - belah x putus (akak tambah)
sedikit sos tiram (akak tambah)
3 biji kentang - belah 4
2 labu bawang besar - belah 4
6 keping biskut marie - tumbuk halus
1 cwan air

panaskan minyak sapi masukkan bahan tumis kulit kayu manis, bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
kemudian masukkan ayam sos tiram dan air, biarkan mendidih.
masukkan ubi kentang dan lobak merah tunggu hingga empuk. masukkan juga cili api.
kemudian masukkan serbuk biskut marie. kacau rata dan sesuaikan rasa

1 comment: