Thursday, September 5, 2013

MEE BANDUNG





MEE BANDUNG
sharifah azizah

Bahan-bahan ( 6-7 orang )

1 kg mee kuning

bahan kisar:
12 biji cili kering,
6 ulas bawang merah,
5 ulas bawang putih,
sejemput ikan bilis - akak tukar segenggam udang kering (rendam dl)

2 sudu makan tepung jagung, dibancuh dengan 1/2 cawan air.

1 1/2 liter air
400 g isi ayam dipotong kecil
200g bebola ikan - akak tukar bebola daging
3 keping tahu - goreng dan hiris
1 pokok sawi - celur _ gaulkan kedua duanya
1/4 kg taugeh - celur
2 sudu tomato puri - akak guna cili sos
garam dan serbuk perasa secukup rasa
2 sudu teh asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air.
2 sudu makan gula
3/4 cawan minyak masak
5 biji telur - pecah dalam kuah yang mendidih / boleh juga dibuat telur rebus
2 sb tepung jagung bancuh sebagai pemekat
cili merah - hiris
daun bawang - hiris
bawang goreng
limau kasturi - belah 2

Cara-cara

celur mi dan masukkkan ke dalam bekas menghidang
panas kan minyak, tumis bahan kisar hingga naik baunya
masukkan bancuhan tepung jagung, air asam jawa, garam, gula, tomato puri(cili sos), ayam dan bebola ikan(daging). rasa garam gulanya.
pecahkan telur ke dalam kuah mi.
akhir sekali masukkan sawi dan taugeh (gaulkann dl).
tuangkan kuah ke dalam mangkuk mi. Hidangkan. Tuburkan daun bawang dan daun sop jika suka, cili merah dan bawang goreng serta limau kasturi.

No comments:

Post a Comment